Doç.Dr.Havva Kazdal ZEYTİN

Doç.Dr.Havva Kazdal Zeytin 1962 yılında Rize Muradiye Köyü’nde doğdu ve ilkokulu Muradiye Köyü İlkokulu’nda tamamladı. Orta ve Lise eğitimimi İstanbul Nişantaşı Kız Lisesi’nde, Üniversite eğitimimi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi’nde , Metalurji ve Malzeme Ana Bilim Dalında (1984) tamamladı. Aynı üniversitede Malzeme alanında yüksek lisans ve doktora yaptım.

1987-1991 tarihleri arasında PARSAT PİSTON A.Ş ve NASAŞ Alüminyum fabrikalarında mühendis olarak çalıştı. 1991’de girdiği TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ Malzeme Enstitüsü’nde Kritik Metalik Malzemeler Grubunun Yöneticisi olarak halen başuzman araştırmacı olarak çalışmaktadır.

Doç.Dr. Havva Kazdal Zeytin, tüm meslek hayatı boyunca metalürji gibi bir ağır sanayi kolunda araştırmacı ve mühendis olarak metal malzemeler ile çalıştı. Çelik sanayi, alüminyum sanayi, süperalaşım malzemeler gibi malzemelerin ileri teknolojilerinin ülkemize kazandırılması, üretemediğimiz katma değeri yüksek malzemelerin geliştirilmesi gibi alanlarda çalışmalar yürüttü. Ülkemizin tamamen yurt dışına bağımlı olduğu Buhar Türbin malzemeleri, Gaz Türbin malzemeleri ve Uçak Motor Türbin malzemelerinin üretimlerin yapılması için alt yapı kurarak teknoloji kazanma ve geliştirme çalışmaları yaptı.  Birçok firmanın arge projelerine destek verdi ve  TÜBİTAK TEYDEB arge projelerinde proje hakemliği yaptı.

2012 yılından beri TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ-Malzeme Enstitüsü’nde havacılıkta kullanılan ileri malzemeler, nükleer malzemeler, otomotivde kullanılan ileri malzemeler konularında araştırma, geliştirme ve üretim için ülkeye insan kaynağı yetiştirme, alt yapı kurma çalışmalarına devam etmektedir

Bu kapsamda ülkemizde yürütülmekte olan askeri ve sivil Havacılık Projelerinde Helikopter, Milli Muharip Uçak, TR Motor gibi kritik ve stratejik projelerin ihtiyacı olan malzemelerin, özellikle uçak motorlarında kullanılan süperalaşım malzemelerin geliştirilmesi için Bütçe ve Strateji Başkanlığı’nın desteklediği bir alt yapının kurulmasında öncülük eden Doç.Dr. Havva Kazdal Zeytin, bu alt yapının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılarak ülke hizmetine sunulması için çalışmaya devam etmektedir.

Ayrıca, ulusal ve uluslar arası dergi ve konferanslarda sunulmuş 50 ye yakın bildiri ve makalesi bulunmaktadır.