Ayhan ALPTEKİN

Kendi deyimiyle Ayhan ALPTEKİN;

Rize’nin güzel ilçesi Ardeşen’de 1965 yılında dünyaya gözlerimi açtım. Babam öğretmen olduğu için çocukluğum Rize Merkez’de geçti. Çamlıbel Mahallesi’nde büyüdüm ve Rize Merkez’in kültürünü de aldım. Yazın ise Ardeşen’e giderdik, oranın da kültürünü aldım ve yaşadım. Müzikle ilk tanışmam abim Engin Alptekin sayesinde oldu. İlkokul 3. sınıfta beni mandolin ile tanıştırdı. 5. sınıfta ise bağlama çalmaya başladım. Zamanla abimle beraber orkestra kurup, köy düğünlerine gitmeye başladık. 1983 yılında Cemil Tezkereci abimiz vardı, bana org çalmayı aşıladı ve öğretti. Aynı yıl İstanbul’a geldim ve o yıldan beri profesyonel olarak müzik hayatıma devam ediyorum.
1965, Rize Ardeşen Ortaalan doğumlu. Meslek lisesi mezunu. İstanbul Beykoz`da ikamet ediyor. Evli ve dört çocuk (2 Kız, 2 Erkek) babasıdır.

“Dokuz yaşımda müzik ile ilgilenmeye başladım. İlk enstrümanım, melodika ve mandolin oldu. Ailem Müzik ile ilgilenmeme hiçbir zaman karşı çıkmadı tam tersine Abim Ergin Alptekin çocukluğumdan beri beni Müziğe teşvik etti ve destek oldu. Buna rağmen çevremizde: Avare Çalgıcı, Boşgezen unvanı ile yaşadık.

1982`de ilk olarak bir düğünde sahne aldıktan sonra ”Grup Yıldızlar” ekibini kurduk (1983-1985). Kemalpaşa`dan Rize`ye kadar çeşitli Köy ve İlçelerde, Düğün ve Toplantılarda sahne aldık. Çalışmalarıma Asker Ocağındada devam ettim, Sanat Müziğinde Kanun, Halk Müziğinde Bağlama, Taverna Müziğinde Org ile programlar yaptım. Askerlik sonrası ekonomik şartlardan dolayı grubumuz dağılınca bende Keyboart furyasına kapıldım. Unkapanıyla tanışana kadar taverna müziği yapıyordum daha sonra  repertuarımı:   Babaannem, Anneannem ve Nuri Papu`dan duyduğum Lazca Müzikler ile renklendirdim.

İlk kasetim 1993`te çıktı. Lazca Müziklerim ve Anonim Destanlarım sevildi ve beğeni topladı. Abim ve benim teşvikim ile yirmi`den fazla Müzisyen arkadaş şuan bu işten ekmek yiyorlar hepsine verdiğim emekler helal olsun. Popüler olanların da dahil olduğu 30 kadar sanatçı arkadaşımıza: yetiştirme, alt yapı, bestelerimle emek verdim. Abim ile beraber Lazca, Türkçe 250 adet beste yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

İkinci kasetim ”Oy Nana” dan sonra Karadenizli sanatçılarımız`da altyapı anlayışının değiştiğini ve modern folk müziğinin teşvik unsurunun ”Oy Nana” olduğunu söyleyebilirim. Abim ile yaptığım bestelerin ezgileri, hernekadar orjinal Laz ezgisi olmasada, yöre ezgilerine yakın, uygun notalar seçmeye çalışıyorum. Tarzımı, aşırıya kaçmadan çok sesli yapmayı düşünüyorum.

Temmuz 2002`de tamamı ile kendi isteklerim doğrultusunda yapmış olduğum çalışmamı piyasaya çıkaracağım. Çalışmalarıma İstanbul Çekmeköydeki Stüdyomda yapıyorum ve Sarıyer, Ayder Restaurant`da sahne alıyorum. Almanya`ya ilk defa Lazebura e.V. nın daveti ile gittim. Üstadımız Mahmut Turan ile birlikte muhteşem bir program yaptık Yeri gelmişken, Gurbetçi kardeşlerimizi biraraya getirdikleri için Lazebura Birliği(Lazebura e.V.)ne kendi adıma teşekkür ediyorum.

Laz Dili ve Folklorunu yaşatmak için ferdî olarak hasbelkader kasetlerime Lazca`da okuyarak destek vermeye çalışıyorum. Anadolu’da yaşayan bütün halkımı, yedi bölgemi, Türkiyemi çok seviyorum”.

Albümleri:

Ayhan Alptekin Box Set

Gelme

Oy Nana

Şahlandı Karadeniz

Ah Ulan Ah / Hülya

Hey Deli Gönül

Karadeniz Tavernası 2

Si Do Ma

Karadeniz Tavernası

Çona

Gel Dinle Beni

Popüler Şarkıları:

Sırmalı Dadalo

Dağlar Ağlayın

Anzer Balı

Şimdi geldi ağlamanın zamanı

Dardır Yüreğim

Nakore

Kader

Atmaca

Oy Dağlarım

Sevdalık