Ahmet KARAALİ

           Ahmet Karaali , 26.05.1907 yılında Rize ili ,  Merkez ilçe , Dağsu  Mahallesinde dünyaya geldi.Babası ,Rize Müftülüğüne Bağlı ,Kale camisi sonrasında , Pehlivan Mahallesi imam hatibi olup ,İstanbul Medreselerinde Eğitim almış Molla  Bayram Efendidir.Annesi Zeyne Hanım ,Rize’de yaşayan Karamehmetoğullarının kızıdır.Ahmet beyin çocukları doğum sırasına göre ;Muhammed Karaali’nin hanımı Ayhan , Ali Telci’nin hanımı Nurhan , oğlu Oktay Karaali, oğlu Mahmut Karaali ,Yusuf Vanli ‘nin hanımı Zehra ,oğlu Bayram Karaali ve oğlu Ali Karaali dir.

          Rize’de Rüştiye mektebini bitirdikten sonra Medrese eğitimini almak için İstanbul’a gitti, Medrese eğitiminden sonra  ,1926 yılında istanbul’da Terzilik mesleğini ,ermeni ustasından öğrendikten sonra  ,İstanbul Bahçekapıda  , Terzihane açmıştır.

          Vatani görevini 1936 yılında ığdır’da yapmış olup, 1937 yılında Kars ilinde Tüccar Terzi olarak işletme açtı ,Aralık 1938’de şehrimizin eşraflarından Ali KARAALİ’nin kızı Mihriye Karaali ile evlendi , 1943 yılında  2. kez askere çağrılmış ,Kars’da vatanı görevini  tamamlamıştır.1946 yılında Rize’de Terzihanesi olan kardeşi İbrahim’in 2. Kez askerliğe gitmesi nedeniyle ,kardeşinin ailesine  bakmak için  memleketine ailesi ile  döndü ,Rize’de Terzihane açtı , onlarca usta terzi yetiştirmiştir.

             1952 yılında Camilerdeki okul  eğitiminin  yasaklanması ile Öğretmen olarak Rize’ye atanan Avni AKYOL ( Milli Eğitim Bakanı 31.03.1989 – 20.11.1991 ) Dağsu mahallesi kubbeli Caminin bodrum katındaki sınıflarını boşaltarak ,  Ahmet KARAALİ’nin kendi ailesi için yeni yaptığı evini,okul olarak  tahsis etmesiyle Rize’de eğitim ve öğretime bismillah demiştir. Avni Akyol ile dostlukları 1952 yılında başlayıp , vefatına kadar devam etmiştir.

        1972 yılında , Belediye Başkanı Ekrem ORHON ‘un SENATÖR adayı olmak için  ıstıfası üzerine belediye meclisi tarafından , Başkan seçilerek 1973 yılına kadar görev yapmıştır. Ahmet KARAALİ ,Ekrem ORHON’un en yakın mesai arkadaşı olarak , Rize Belediyesinde Meclis üyesi  ,reis vekilliği ve encümen azası olarak 22 yıl hizmet etmiştir. Şair Azmi KANDEMİR ,Ekrem Baba’nın Mezarı Başında şiirinin mısralarında ‘’ En yakın arkadaşın idi , Ahmet Karaali , Terkettin gittin onu , artık kalbi yaralı ,, ifade ettiği gibi arkadaşlıkları dille , yazı ile ifade edilemez.

          Tüccar terzi olarak , Rize merkezde zanaatkar olarak mesleğini icra etti. Yeşilay  , Sahil cami Vakfı kurucularından olup bir çok sivil toplum örgütlerinde hizmet yapmıştır.

(ölüm 05.03.1991)