Şevket KOTİL

1942 yılında Rize’de doğan Şevket Kotil, eğitim hayatına Rize’de başlayıp İstanbul’da tamamlamıştır. Genç yaşta ticarete atılan Şevket Kotil, turizm ve inşaat sektörlerinde faaliyet göstermiştir. İstanbul’da yaptığı hizmetlerin dışında Rize Gündoğdu’da çay fabrikası kurup yöre halkına fayda sağlayarak istihdam oluşturmuştur. Denizcilik ve uluslararası deniz taşımacılığı ile de ilgilenen Şevket Kotil, Kotiloğlu Denizcilik Şirketi ile de ülkesine döviz kazanımları ile yatırımda bulunmuştur.  2010 yılında Ayla ve Şevket Kotil Vakfı’nı kurup başkanlığını yapmış, Ayrıca RİDEVA kurucu mütevelli heyetinde yer almıştır.

Gündoğdulular için ayrıcalıklı bir isim olan Şevket Kotil, iş hayatındaki başarılarının yanı sıra yaptığı bağışlarla ve yardımseverliliğiyle de dikkat çeken bir isim. Eğitimin önemini farkında olan Şevket Kotil açtığı yurtlarla insanlara ve Rizeliler’e örnek oluyor.

Ayrıca Şevket Kotil, ailesinin önde gelen isimlerin de kendisi gibi başarıları ile göz doldurmuştur. Aytekin Kotil, belediye başkanlığı ve meclis başkanlığı yapan önemli bir aile üyesiydi. Ölümünün 20. yılında bile halen sevgiyle anılan ve siyasiler tarafından örnek alınan bir isim olarak gündemdeki yerini koruyor. Bunun yanında Kotil ailesinde bürokrat olarak da THY’de genel müdür olarak çalışmış olan Temel Kotil‘in de önemli bir şahsiyettir.

Gündoğdu‘nun kalbinde kıymetli bir yeri olan Şevket Kotil, güzel işlerin peşinde olmaya değer vererek Gündoğdu’nun bir liseye sahip olması gerektiğine inanıyor. Çocukları hem Rize’nin hem ülkenin geleceği olarak görüyor ve iş adamlarının bir araya toplanmasıyla ortak yatırımlar yapmasının lazım geldiğini düşünüyor.

Şevket Kotil, genç yaşta kaybettiği kızı için kurduğu vakfa, mal varlığını devrederek çocukların eğitimine önemli bir katkı sağlamak için büyük çaba sarfediyor.  Bunun yanında bir çocuk sevgi yuvası ve yakınında da bir tane yurt yaparak eğitim ihtiyaçlarını karşılayamayan çocuklara yardımcı olmayı gaye edindi. Hedefi geleceğimiz olan çocuklarımıza yatırım yapmak olan Şevket Kotil, dini eğitim içinde yatırım yapmayı da kendine misyon edinerek vakfı tarafından bir de cami yaptırmıştır. Kalıcı eserlerin önemine dikkat çekerek bu eserlerden birinin adını da torunu Eda Nur Şefkat Evi olarak verir. Burada 50’ye yakın çocuk ve kimsesiz kadınlar kalacak kapasitede düzenlenir ve 5-8 yaşları arası kız çocuklarının her tür ihtiyaçları karşılanarak üniversite eğitimlerine kadar bu tesislerde kalmaları mümkün olacak hale getirilir.

Her fırsatta Rize’ye giderek memleket hasretini gideren Şevket Kotil, Rize ve yarının gençleri için elinden her zaman elinden geleni ardına koymayarak ülkesine değer katmaya devam etmektedir.