Remzi BEKAR

1937 yılında doğan Remzi Bekâr, Hemşin ilçesinin Çanava (Nurluca) köyünde dünyaya geldi. Tulumu dünyaya tanıtan kişi olarak anılan sanatçı, altı kardeşin en küçüğü idi. Babasının okumasını istememesine rağmen annesinin ısrarıyla ilkokulu Hemşin merkezde okudu. İlkokulu bitirdiği sırada Hemşin’de dünyaca ünlü müzikolog Lauranc Picken önünde tulum çalarak müzik hayatına başlamış oldu.

1952 yılında babasının vefatı üzerine gurbete çıkar. İlk olarak Erzurum’a gidip pastanede çalışmaya başlar. Yaklaşık bir yıl pastanede çalıştıktan sonra köyüne geri döner. 1955 yılında İstanbul’a gelir. Aslında aklında yeni kurulan Hilton Oteli’nde garson olmak vardır. Müracaat eder ama kabul görmez. Bir müddet İstanbul’da değişik lokantalarda komi olarak çalışır. O sırada Hilton Otele rakip olarak açılan Divan Oteli’ne başvurur ve burada işe başlar. Askerlik sebebiyle Ankara Orduevi sıralarında sanatçı Ziya Taşkent ile tanışır. Radyoda tulum çalmak istediğini anlatır. Ziya Taşkent onu Ankara Radyosu personelinden Ali Can Bey’e yönlendirir. Radyoya gidip “Yurttan Sesler” programında tulum çalmaya böylece başlamış olur.

Askerlik bitiminde tekrar İstanbul’a Divan Otele çalışmaya döner. İstanbul Radyosu’na müracaat eder ve artık radyoda tulumun vazgeçilmez sanatçısı olma yolunda emin adımlarla ilerler. 1968 yılında evlenir ve iki çocuk sahibi olur. Hem iş hayatı hem de evlilik hayatı sırasınca tulumla ilgili çalışmalarına devam eden Bekâr, başta Hemşin yöresel dergisi olmak üzere Türk Folklor Araştırmaları dergisinde yazıları yayınlanır. Laurance Picken’in 1974 yılında yayınladığı “Folk Musical Instruments of Turkey” adlı kitabın tulum bölümünde hem fotoğrafı hem de tanıtıcı bilgileri oldukça uzun bir bölümde anlatılır.

Önce Ankara Radyosu akabinde İstanbul Radyosu’nda tulum müzisyeni olarak görev yapan Remzi Bekâr TRT’de ilk defa tulum çalarak hayatına devam eder. Müzik hayatı boyunca 8 plak ve 6 kaset yayınlar. Hemşin Folkloru adında bir de kitap yayınlamıştır. UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri” listesine dâhil edilmiştir.  İş hayatından emekli olduktan sonra müzik çalışmalarına devam eder.

(Fotoğraf ve Makale: Recep KOYUNCU)