Prof. Dr. Ali İhsan KOLCU

1961 yılında Rize’de dünyaya geldi, ilk ve orta öğrenimini Rize ve Trabzon’da tamamladı. 1983 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. 1987 yılında buradan mezun oldu. Niğde ve Sivas’ta üç yıl edebiyat öğretmenliği yaptı.

Yüksek lisansını 1992 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. 1993 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde açılan Araştırma Görevliliği sınavını kazandı. Prof. Dr. M. Orhan Okay’ın yönetiminde Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Tanzimat ve Servet-i Fünün Devirlerinde Batı Edebiyatından Yapılan Şiir Tercümeleri Üzerinde Bir İnceleme (1859-1901) adlı teziyle doktora öğrenimini tamamladı. 2003’te Doçent, 2009’da Profesör oldu. Atatürk Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi’nde çalıştı. Halen Giresun Üniversitesi’nde çalışmaktadır.

Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu’nun alanında yazılmış 70’ten fazla kitabı ve bilimsel hakemli dergilerde yayımlanmış onlarca makalesi, Aşkın Rengi Kırmızıdır adlı bir şiir kitabı vardır.

Ayrıca Türkiye Yazarlar Birliği En İyi İnceleme Ödülü (2002), Dünya Cengiz Aytmatov Akademisi Akademi Ödülü (Bişkek 2008) ve TÜRKSAV (Türk Dünyası Yazarlar Sanatçılar Vakfı Türk Dünyasına Hizmet Ödüllerini (Bakü 2011) almıştır.