Mehmet Akif PİRİM

Mehmet Akif PİRİM 17 Eylül 1968’de Rize’nin Pazar ilçesinde doğdu.o 17 yaşında güreşe başladı.1992 Barselona olimpiyat oyunlarında kazandığı altın madalya ile ülkemizin grekoromen stilde 28 yıl süren altın madalya hasretini gidermiş o 17 yaşında güreşe başladı. Halk Bankası Güreş Takımı, Çay-Kur Rizespor ve TMO kulübünde değişik sıkletlerde güreşti. Güreşte ilk büyük başarısını 1991 yılındaki Akdeniz Oyunlarında elde etti. Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenen Dünya şampiyonasında altın madalya hedefleyen güreşçimiz, sıkletinin iddialı güreşçilerinden BDT adına güreşen Sergey Martinov ile final müsabakasına çıktı ve rakibine 2-1’lik skorla yenildi. Bu maçın rövanşı 1992 Barselona olimpiyatlarında yapıldı. Grekoromen stilde 62 kilo final maçında Mehmet Akif Pirim Sergey Martinov’u 13-2’lik skorla yenerek olimpiyat şampiyonu oldu.
Grekoromen stilde 28 yıl aradan sonra ülkemize altın madalya kazandıran Mehmet Akif Pirim aynı yıl, Milliyet gazetesinin verdiği yılın spor adamı ödülünün de sahibi oldu.
1993 yılında Avrupa şampiyonasında bronz madalya kazanan güreşçide doping bulundu ve madalyası geri alındı. Doping olayı nedeniyle FILA tarafından dört yıl süreyle güreşten men edildi. İtirazların ardından bu süre iki yıla indirildi. 1995 yılından itibaren tekrar güreşe döndü. Askerlik yaptığı bu dönemde Askeri Olimpiyatlarda ülkemize bir altın madalya daha kazandırdı. Aynı yıl katıldığı Avrupa ve dünya şampiyonalarında ise dereceye giremedi.
1996 Atlanta olimpiyatlarında bronz madalya kazandı. 1996 olimpiyat oyunlarından sonra güreş milli takımımızın 63 kilo için Şeref Eroğlu’nu tercih etmesi üzerine iki güreşçi arasında tatsızlıklar yaşandı.
1997 yılında İtalya’nın Bari kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunlarında grekoromen stil 63 kiloda altın madalya kazanmasına rağmen sıkletinde milli forma kendisine verilmedi ve bu nedenle güreş milli takımımızdan ayrıldı.

Başarılarla dolu güreş kariyerinin ardından önce spor akademisini bitirdi daha sonra da yurt dışında güreşle ilgili araştırmalar yaptı. Güreş antrenörü olarak ASKİ bünyesinde bir güreş takımı kurdu. Kurduğu güreş takımı 2002-2003 sezonunda Türkiye güreş ligini şampiyon olarak tamamladı. ASKİ’deki çalışmalarının yanı sıra bir dönem Türkiye grekoromen güreş milli takımının baş antrenörlüğünü de yapmıştır.

Dereceleri
1988’de Polonya’nın Walbrzych kentinde düzenlenen Avrupa şampiyonasında grekoromen stil 57 kiloda yedinci oldu.

1991’de Almanya’nın Aschaffenburg kentinde düzenlenen Avrupa şampiyonasında grekoromen stil 62 kiloda Avrupa dokuzuncusu oldu.

1991’de Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen Akdeniz Oyunlarında grekoromen stil 62 kiloda altın madalyayı kazandı.

1991’de Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenen Dünya şampiyonasında grekoromen stil 62 kiloda gümüş madalya kazandı.

1992’de Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen Avrupa şampiyonasında grekoromen stil 62 kiloda yedinci oldu.

1992 Barselona olimpiyat oyunlarında grekoromen stil 62 kiloda altın madalyanın sahibi oldu.

1993’de Fransa’nın Aagde kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunlarında grekoromen stil 62 kiloda altın madalyanın sahibi oldu.

1993’te İstanbul’da düzenlenen Avrupa şampiyonasında grekoromen stil 62 kiloda bronz madalya kazandı (madalyası dopingli olduğunun anlaşılması nedeniyle geri alındı).

1995’de Fransa’nın Besoncon kentinde düzenlenen Avrupa şampiyonasında grekoromen stil 62 kiloda altıncı oldu.

1996’da Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Avrupa şampiyonasında grekoromen stil 62 kiloda beşinci oldu.

1996 Atlanta olimpiyat oyunlarında grekoromen stil 62 kiloda bronz madalyanın sahibi oldu.

1997’de İtalya’nın Bari kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunlarında grekoromen stil 63 kiloda altın madalyanın sahibi oldu.

Olimpiyat oyunlarındaki başarıları
1992 Barselona olimpiyat oyunlarında Grekoromen stilde 62 kiloda;
Kübalı Juan Luis D. Maren’i 8-0’lık skorla yendi.
İsveçli Usama Aziz’i 5-0’lık skorla yendi.
Bulgar Stanislav Grigorov’u 2-1’lik skorla yendi.
Macar Jenoe Bodi’yi 5-1’lik skorla yendi.
Finalde BDT’den Sergey Martinov’u 13-2’lik skorla yenerek olimpiyat şampiyonu oldu.

1996 Atlanta olimpiyat oyunlarında grekoromen stil 62 kiloda;
Bulgar İvan İvanov’a 1-1 biten maçta hakem kararıyla yenildi.
Venezüellalı Winston Santos Fuentes’i 5-0’lık skorla yendi.
Çinli Guohon Hu’yu 3-1’lik skorla yendi.
İranlı Ahad Pazaj’ı 4-0’lık skorla yendi.
Ermeni Mkhitar Manukyan’ı 9-4’lük skorla yendi.
Gürcü Koba Guliashvili’yi 9-0’lık skorla yenerek bronz madalya kazandı.

Recep KOYUNCU-Recep USTA RİK (Rize İhtisas Kütüphanesi)