Emin Yağcı

Emin Yağcı 1957 yılında Rize Çayeli Kestanelik köyünde doğdu. Ardeşen’li İlkokul öğretmeni Osman Sönmez’in teşviki ile okumak için Ankara’daki abisinin yanına gönderildi.Ankara Atatürk Orta Okulunu iftiharla bitirdi.Ankara Gazi Lisesi Modern Matematik bölümü Ankara Fransız Kültür Merkez, Fransızca bölümünü bitirdikten sonra 1978-1979 yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Matematik bölümünden mezun oldu.Öğretmen olarak ilk görevini Adana Koza’da yaptı.

Müziğe olan ilgisi (Karadeniz geleneksel yayla yaşamından kaynaklanan),yaylalarda tulum çalmak merakı ile başladı.

1975 yılında Nesrin İlter ve Göksel adlı arkadaşlarının tavsiyeleri ile Ankara’da Cemil Demirsipahi yönetiminde kurulan Devlet Halk Danslar Topluluğu orkestrasının sınavını kazandı.Burada müzik eğitimi de aldıktan sonra 1979 yılında Devlet HDT Sanatçısı olarak göreve başladı.

1982 yılında Milli Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı’nda iki sene halk oyunları ve halk müziği derleme ve araştırma çalışmalarında bulundu .Kendi yöresinde derlediği ve kaynak sahibi olduğu bir çok türküyü TRT repertuarına kazandırdı.

Ula Ula Niyazi türküsü ile (TRT 1990) yılın türküsü birincilik ödülü ve aynı zamanda kaynak sahibi ödülüne layık görüldü.TRT de Türk Halk Müziği Akit’li Solist Sanatçı,Yöre Sanatçısı olarak en seçkin programlarda THM Konuk,yorumcu,solist ve işlevci olarak programlara katıldı.1985 yılıda Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne, Devlet HDT Sanatçısı olarak atandı ve halen görevine devam etmektedir.

Yurtdışı başta olmak üzere bir çok yerde Türk Halk Müziği ve Oyunlarını tanıtmak amacıyla bir çok etkinlik,konser ve organizelere katıldı.İlk Yurtdışı turnesine 1979 yılında İsveç ve sonra bir ay süreyle Belçika ve Meksika turnesi,4 kez Amerika,2 kez Çin, Kanada, Hindistan, Endonezya, Malezya, Bangladeş, Pakistan, Taylan, Güney Kore , Fransa, Almanya, Romanya ve bir çok Avrupa ülkesi turneleri ile yurt içinde de sayısız etkinliklere katıldı.

Tulumun resital ve orkestrasyon özelliklerindeki yerini daha çok bir üst seviyelere getirilmesi anlamında çalıp söyleme ve solo geleneklerinde ki özelliklerini geliştirmek hizmetlerinde bulunmaya çalışan Emin Yağcı, sayısız çalışmasını da yöre sanatçılarıyla paylaşmaya devam etmektedir.

Sanatçının “Oy Meruşe Meruşe” adlı ilk albümü 1993 yılında çıkmıştır.Türkiye ilk ve tek Kadrolu Tulum Sanatçısı olma unvanını da elde etmiştir.

Halen Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu Sanatçısı olarak görev yapmakta olan Emin Yağcı evli ve üç çocuk babasıdır. Her yıl düzenlediğimiz Melyatderesi Şenliklerinde bizleri yalnız bırakmayan ülkemizi her platformda temsil eden değerli sanatçımıza teşekkür ederiz. Kendine has tarzıyla Hemşin aksanının öncülüğünü yaparak, ticari amaç taşımadan müzik dünyasında yerini alan ilk sanatçılarımızdandır.

kaynak:

https://melyatderesi.org/sanatcilarimiz/