Ömer ERDOĞAN

Ömer Erdoğan, yapımcı, yönetmen, şair ve yazardır. 24 Mayıs 1970’te (nüfus kaydında 20 Aralık 1970) Rize’ye bağlı Güneysu ilçesinin Ortaköy köyünde doğdu. Rize İmam-Hatip Lisesinde okudu, çocuk yaşta Kur’an-ı Kerim’i hıfzetti.

TRT FM’de “Gecedensabaha61” adlı programda sanat danışmanlığı yaptı. Radyo Tiyatrosu ve Sahne Tiyatrosu oyunları ile Televizyon Belgesel Film Senaryoları yazdı. Bosna-Hersek’in 25. Bağımsızlık Yılı dolayısıyla (1 Mart 2017-28 Şubat 2018), Aliya İzzetbegoviç özelinden ulusal ve uluslararası dillerde belgeseller yaptı ve yönetti. Bu belgesel filmleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve önceki Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile röportajlar yaptı. Türkçe, Arapça ve Boşnakça dillerinde çektiği ve yönettiği televizyon belgesel filmleri, yurt içinde ve yurt dışında gösterime girdi (2017).

1 Mart 2017 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Sergi Salonu ilk defa sivil organizasyon olarak kendisine tahsis edildi ve uluslararası katılımcılarla Bilgemiz Aliya İzzetbegoviç Televizyon Belgesel Filmi Gala Gösterimini ve  “Bosna-Hersek’in 25. Bağımsızlık Yılı” etkinliğini, ayrıca bu çerçevede yapılan sunumların konu ve konuşmacılarını koordine etti ve programın yönetmenliğini yaptı.

19 Ekim 2017 tarihinde Saraybosna’da Cumhurbaşkanlığı düzeyinde Türkiye’den ilk defa sivil organizasyon olarak ulusal ve uluslararası katılımcılarla Alija, Posljednji Bedem Islama Televizyon Belgesel Filmi Gala Gösterimini ve “Saraybosna ile 25 Yıl” etkinliğini, ayrıca bu çerçevede yapılan sunumların konu ve konuşmacılarını, önceki Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in katılımını da sağlayarak koordine etti ve programın yönetmenliğini yaptı.

27-28 Şubat 2018 tarihlerinde Uluslararası Congresium Ankara Kongre ve Sergi Salonu’nda çok oturumlu “Doğu-Batı Arasında Aliya” konulu iki gün süren uluslararası semineri koordine etti ve orijinal dili Arapça olan Ali Televizyon Belgesel Filmi Gala Gösterimini gerçekleştirdi. Tunus en-Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannûşî ve Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhyiddin el-Karadağî’nin de katılımlarını sağladığı çok uluslu seminerin sunumlarını kitap olarak yayına hazırladı (2018).

TÜRKSOY tarafından ilan edilen “2018 Cengiz Aytmatov Yılı” programları kapsamında Uluslararası katılımcılarla “Ömür Var Asra Bedel” uluslararası seminer etkinliğini, ayrıca bu çerçevede yapılan sunumların konu ve konuşmacılarını koordine etti ve programın yönetmenliğini yaptı (2018).

İlki 1986 yılında Cengiz Aytmatov tarafından S.S.C.B. döneminde Moskova’da, Bişkek’te ve Issık Göl’de toplanan “Uluslararası Issık Göl Forumu ”nün dördüncüsünü, 11 Aralık 2020 ile 9 Haziran 2021 tarihleri arasında “4.Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu” adıyla Bişkek’te ve Ankara’da topladı ve yönetti. Cengiz Aytmatov’un doğum günü (12 Aralık) ile vefat günü (10 Haziran) tarihleri etrafında 17 ülkeden 23 katılımcıyla gerçekleştirilen çok uluslu, çok oturumlu forumun sunum dilini ilk defa tek bir dil ile topladı ve forumu Türkiye Türkçesi ile gerçekleştirdi. Forumun Açılış Oturumunu 11 Aralık 2020 tarihinde Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te topladı. Genel oturumlarını Türkiye’de muhtelif üniversitelerde: (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Kapanış Oturumunu ise 9 Haziran 2021 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Sergi Salonunda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un katılımlarını sağlayarak gerçekleştirdi. UNESCO tarafından Yunus Emre Yılı, Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkçe Yılı ilan edilen 2021 yılı etkinlikleri kapsamında forumun Sonuç Bildirgesini Türkiye Türkçesiyle yayımladı ve muhatap ülkelerin Devlet Başkanlarına Türkçe olarak gönderilmesini sağladı (2020-2021).

Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli üniversitelerde ve belediye şehir konferans ve kamu konferans salonlarında Türk Edebiyatının ve Edebiyatçısının Son Çeyrek Yüzyılı, Bosna Hersek’te yaşanan savaş ve ülkenin bağımsızlığı ile Aliya İzzetbegoviç ve Cengiz Aytmatov özelinden sunumlar yaptı; konferanslar, seminerler, sempozyumlar, çalıştaylar, forumlar düzenledi. Yerel, ulusal ve uluslararası basına demeçler-beyanatlar verdi ve açıkoturumlara katıldı. Türkçe, Arapça, Boşnakça ve Kırgızca dillerinde çektiği ve yönettiği televizyon belgesel filmleri, yurt içinde ve yurt dışında gösterime girdi (2017-2021). Ürünlerinde Hasan Basri Ediz, H.Ömer Erdoğan ve Öm.Er. Müstear adlarını kullandı. Şiir, öykü, deneme ve eleştiri çalışmaları Mavera, Ayane, Kültür Edebiyat, Edebiyat Ortamı, Yeni Edebiyat Yaprağı, 53 Rize, Hece ve Yö- rünge gibi dergiler ile Gündüz ve Yeni Asya gazetelerinde yayımlandı. TV Belgesel ve söyleşileri TRT Avaz, TRT Türk, Kanal 58, Vuslat TV, Bursa TV, IGMAN TV, Ala Too 24, Kanal 5, YouTube TV, dunyabizim. com, asanatlar. com ve ulukanal.com gibi bloklarda yer aldı. İlk şiiri 1987’de Mavera ’da yer alırken, ilk kitabı Eski Sokak (oyun-senaryo), 1995’te yayımlandı. Dünü ve Bugünüyle Ayane Söyleşileri / Türk Edebiyatına Çeyrek Yüzyıllık Bir Bakış adıyla yayına hazırladığı kitabı 2016’da Cümle Yayınlarından çıktı. Doğu-Batı Arasında Aliya-I / Bosna-Hersek’in Bağımsızlığının 25. Yılı ve Aliya İzzetbegoviç adlı kitabı yayına hazırladı. Başmakalelerini Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in kaleme aldığı kitabı, KAF Yapım-Yayın’ın ilk kitabı olarak 2018 yılında yayımladı. Yayınevinin ikinci kitabı olarak Bozkırın Uyanışı Cengiz Aytmatov’u yayına hazırladı (2 Cilt). Başmakalelerini Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan önceki dönem Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un kaleme aldığı kitabı 2019 yılında yayımladı. Doğu-Batı Arasında Aliya-II / Aliya İzzetbegoviç’in Doğumunun 95. Yılı ve Eserleri adlı kitabı 2’nci cilt olarak yayına hazırladı ve aynı yayınevinden yayımladı (2020). Ayrıca Issık Göl Forumunun dördüncüsünde sunulan tebliğlerden oluşan makaleleri kitap olarak yayına hazırladı ve (Başmakaleleri Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a ait olmak üzere) 4. Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu Bildirileri Sempozyum kitabı olarak yayınlanmasını sağladı (2021).

Türkiye Yazarlar Birliği üyesi, evli ve iki çocuk babası olan Ömer Erdoğan, 28 Şubat sürecine kadar bir süre T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesinde sözleşmeli olarak çalıştı. Hâlen Kuzey Anadolu Film, Yapım, Yayın, Reklâm, Organizasyon, Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketinde koordinatör, yapımcı, yönetmen olarak çalışmaktadır.

Yayımlanmış Kitapları:

  • Eski Sokak (Senaryo)
  • Ayane Söyleşileri (Söyleşi)
  • Doğu-Batı Arasında Aliya I-II (Sempozyum-İnceleme)
  • Bozkırın Uyanışı Cengiz Aytmatov I-II (Edebiyat-Araştırma)
  • Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu Bildirileri (Sempozyum-İnceleme)
  • Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması Sempozyumu Bildirileri (Sempozyum-İnceleme)
  • Bozkırdaki Toprak Ana Cengiz Aytmatov (Edebiyat-Araştırma)
  • Balkanların Son Osmanlısı Aliya İzzetbegoviç (Sempozyum-İnceleme)

 

Yayımlanmış Belgeselleri:

  • Bilgemiz Aliya İzzetbegoviç (3 Bölüm, Türkçe)
  • İslâm’ın Uç Beyi Aliya (2 Bölüm, Türkçe)
  • Doğu-Batı Arasında Aliya (4 Bölüm, Türkçe)
  • Alija, Posljednji Bedem Islama (2 Bölüm, Boşnakça)
  • Ali (4 Bölüm, Arapça)
  • Bozkırdaki Toprak Ana Cengiz Aytmatov (1 Bölüm, Türkçe)

 

 

Uluslararası Organizasyonları:

  • Bosna-Hersek’in 25. Bağımsızlık Yılı
  • Saraybosna ile 25 Yıl
  • Doğu-Batı Arasında Aliya
  • Ömür Var Asra Bedel
  • 4 Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu