Ömer ERDOĞAN

Ömer Erdoğan, yapımcı, yönetmen, şair ve yazardır. 24 Mayıs 1970’te (nüfus kaydında 20 Aralık 1970) Rize’ye bağlı Güneysu ilçesinin Ortaköy köyünde doğdu. Rize İmam-Hatip Lisesinde okudu, çocuk yaşta Kur’an-ı Kerim’i hıfzetti.

TRT FM’de “Gecedensabaha61” adlı programda sanat danışmanlığı yaptı. Radyo Tiyatrosu ve Sahne Tiyatrosu oyunları ile Televizyon Belgesel Film Senaryoları yazdı. Bosna-Hersek’in 25. Bağımsızlık Yılı dolayısıyla (1 Mart 2017-28 Şubat 2018), Aliya İzzetbegoviç özelinden ulusal ve uluslararası dillerde belgeseller yaptı ve yönetti. Bu belgesel filmleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve önceki Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile röportajlar yaptı. Türkçe, Arapça ve Boşnakça dillerinde çektiği ve yönettiği televizyon belgesel filmleri, yurt içinde ve yurt dışında gösterime girdi (2017).

1 Mart 2017 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Sergi Salonu ilk defa sivil organizasyon olarak kendisine tahsis edildi ve uluslararası katılımcılarla Bilgemiz Aliya İzzetbegoviç Televizyon Belgesel Filmi Gala Gösterimini ve  “Bosna-Hersek’in 25. Bağımsızlık Yılı” etkinliğini, ayrıca bu çerçevede yapılan sunumların konu ve konuşmacılarını koordine etti ve programın yönetmenliğini yaptı.

19 Ekim 2017 tarihinde Saraybosna’da Cumhurbaşkanlığı düzeyinde Türkiye’den ilk defa sivil organizasyon olarak ulusal ve uluslararası katılımcılarla Alija, Posljednji Bedem Islama Televizyon Belgesel Filmi Gala Gösterimini ve “Saraybosna ile 25 Yıl” etkinliğini, ayrıca bu çerçevede yapılan sunumların konu ve konuşmacılarını, önceki Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in katılımını da sağlayarak koordine etti ve programın yönetmenliğini yaptı.

27-28 Şubat 2018 tarihlerinde Uluslararası Congresium Ankara Kongre ve Sergi Salonunda çok uluslu ve çok oturumlu “Doğu-Batı Arasında Aliya” konulu iki gün süren uluslararası semineri koordine etti ve orijinal dili Arapça olan Ali Televizyon Belgesel Filmi Gala Gösterimini gerçekleştirdi. Seminer sunumlarını kitap olarak yayına hazırladı ve yayımladı.

Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli üniversitelerde ve belediye şehir konferans ve kamu konferans salonlarında Türk edebiyatının ve edebiyatçısının son çeyrek yüzyılı, Bosna-Hersek’te yaşanan savaş ve ülkenin bağımsızlığı ile Aliya İzzetbegoviç ve Cengiz Aytmatov özelinden sunumlar yaptı, konferanslar verdi ve seminerler düzenledi. Yerel, ulusal ve uluslararası basına demeçler-beyanatlar verdi ve açık oturumlara katıldı.

Ürünlerinde Hasan Basri Ediz, H.Ömer Erdoğan ve Öm.Er. müstear adlarını kullandı. Şiir, öykü, deneme ve eleştiri çalışmaları ile TV Belgesel ve söyleşileri Mavera, Ayane, Kültür Edebiyat, Edebiyat Ortamı, Yeni Edebiyat Yaprağı, 53 Rize, Hece ve Yörünge gibi dergiler ile Gündüz ve Yeni Asya gazeteleri; TRT Avaz, TRT Türk, Kanal 58, Vuslat TV, Bursa TV, IGMAN TV, Ala Too 24, Kanal5, YouTube TV, dunyabizim.com, asanatlar.com ve ulukanal.com gibi bloklarda yer aldı.

İlk şiiri 1987’de Mavera’da yer alırken, ilk kitabı Eski Sokak (oyun-senaryo), 1995’te yayımlandı. Dünü ve Bugünüyle Ayane Söyleşileri / Türk Edebiyatına Çeyrek Yüzyıllık Bir Bakış adıyla yayına hazırladığı kitabı 2016’da Cümle Yayınları’ndan çıktı. Doğu-Batı Arasında Aliya / Bosna-Hersek’in Bağımsızlığının 25. Yılı ve Aliya İzzetbegoviç adlı kitabı yayına hazırladı ve KAF YAPIM-YAYIN’ın ilk kitabı olarak yayımlandı. Yayınevinin ikinci kitabı olarak Bozkırın Uyanışı Cengiz Aytmatov’u yayına hazırladı (2 Cilt). Türkiye Yazarlar Birliği üyesi, evli ve iki çocuk babası olan Ömer Erdoğan, 28 Şubat sürecine kadar bir süre Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü bünyesinde sözleşmeli olarak çalıştı. Hâlen Kuzey Anadolu Film, Yapım, Yayın, Reklâm, Organizasyon, Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketinde koordinatör, yapımcı, yönetmen olarak çalışmaktadır.