Murat Kopuz

Murat Kopuz, 18 Mayıs 1985 yılında Rize’de doğdu. İlkokulu Rize İstiklal İlkokulu’nda okuduktan sonra ortaokulu Mehmet Akif  Ersoy Ortaokulu’nda tamamladı. Rize Lisesi’nden 2003 yılında mezun olunca ortaokuldan bu yana ilgi duyduğu halk oyunlarına daha da gönül verdi.

Ortaokula giderken Rize Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibine katılarak halk oyunları oynamaya başladı. Lise birinci sınıftayken Rize Belediyesi Halk Oyunları Ekibinde oynamaya başlayan Murat Kopuz, daha sonra Rize Lisesi Okul Halk Oyunları takımında da aynı şekilde görev aldı.

İlerleyen zamanlarda ise Rize Halk Eğitim Müdürlüğü’nden yöre oyunları usta öğretici belgesi alarak eğitmenliğe ilk adımını attı. Liseden mezun olduktan sonra 10 yıl Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibinde oynayarak Rize’de bulunan ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde halk oyunları öğreticisi olarak görev aldı.

Rize Belediyesi’nde bulunduğu dönemde halk oyunları ekibinde öğrenci olarak gerek ilde gerekse il dışında Rize’yi temsil eden programlara ve birçok gösteri ile etkinlik açılışlarına katıldı.

Rize Halk Eğitim Merkezi’nde 2002 yılında usta öğretici olarak görev aldı. Bu dönemlerde ilimizin içinde bulunan birçok okulda halk oyunları usta öğreticisi olarak görev alarak il içinde bulunan okul yarışmalarında, il dışında bulunan okul yarışmalarında il birinciliği ve birçok derece aldı. 2010 yılına kadar halk eğitime bağlı okullarda halk oyunları usta öğreticisi olarak çalışmalarına devam etti.

2012 yılında Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’ndan 2 kademe Halk Oyunları Antrenör Belgesi’ni alarak Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun yapmış olduğu halk oyunları yarışmalarında Rize’deki okullardan ekipler yetiştirerek yarışmalara katılmaya başladı.

2014 yılında Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde taşeron temizlikçi olarak işe başladı. Ayrıca bu yıldan itibaren Rize Gençlik merkezi halk oyunları antrenörlüğü yapmaya da devam etti.

2014 yılında Romanya Müslüman Türk Tatar Demokrat Birliği’nin  düzenlemiş olduğu programa Rize Gençlik Merkezi olarak katılarak Romanya heyetinden şeref belgesi ile onurlandırıldı.

Bu arada kendini geliştirmek isteyen Murat Kopuz, Ankara’da açılan kademe yükseltme sınavlarına kurslarına katılarak 3 kademe antrenör belgesini de 2015 yılında aldı.

2017 yılında Rize Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneğini kuran Murat Kopuz, halen dernek başkanlığını yürütmektedir. Rize Kültür Sanat Gençlik ve Spor Derneği olarak Rize’de bulunan öğrenci üyeleri ile etkinlik ve halk oyunları federasyonu yarışmalarına katılım sağlıyor. Dernek bünyesinde uyuşturucu ile mücadele kapsamında öğrencilerin kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için çeşitli projeler yaparak sosyal ve kültürel faaliyetimiz olan halk oyunlarını yaşatmak, nesilden nesle aktarmak için çalışıyor. İçişleri bakanlığına proje yazarak Rize’de “Anadolu Madde Kullanımına Karşı” adında halk oyunları projesi yaparak diğer illerden gelen toplamda 400 öğrenci ile farkındalık ve halk oyunları gecesi yaparak önemli bir işe imza attı. Halen dernek adına çeşitli projeler yaparak halk oyunlarına gençleri sevdirmek büyük çaba harcamakta ve aynı zamanda Türkiye Halk Oyunları Federasyonu yönetim kurullarında proje arge kurulunda üye olarak görev yapmaktadır.

2021 yılında Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’na bağlı Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açmış olduğu kademe yükseltme sınavını başarı ile tamamlayarak 4 kademe halk oyunları belgesi almak için  halk oyunları federasyonunun belirleyeceği uygulama eğitimini tamamladıktan sonra 4 kademe antrenör olma hedefleri arasında yer alıyor. Sosyal faaliyetlere önem veren Murat Kopuz, Rize Valiliği Gönül Elçisi Koordinasyon Birimi’nde gönül elçisi olarak da çalışmalarını sürdürmektedir.

Ankara Sanat Kulübü Derneği Halk Oyunları Topluluğu’nda antrenör olarak Ankara’da bulunan gençlerimize Rize yöresi oyunlarını öğretiyor.

Rize Valiliği’nin koordine ettiği bütün açılış programları ve etkinliklerde Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi olarak halk oyunları ekipleri ile görev alan Murat Kopuz evli ve iki kız çocuğu babasıdır.