Zihni Cinan

Zihni Cinan, 1955 yılında Rize-Pazar‘da doğdu. Müzikle tanışması ve hayatına yön vermesi, Pazar Yoldaşlar orkestrası ile 1972-1982 yılları arasında Doğu Karadeniz bölgesindeki düğünler, eğlenceler ve etkinliklerde öne çıkan bir grup kurmasıyla başladı. Bu dönemde Cengiz Kurtoğlu ile uzun yıllara dayanan bir dostluk ve iş birliği geliştirdi.

Sinop Lisesi’nde müzik öğretmenliği yaptığı 1979-1982 yılları arasında genç yetenekleri keşfetme ve eğitme fırsatı buldu. Ancak 1982’de İstanbul’a taşınarak öğretmenlik kariyerinden ayrıldı. Yenikapı Kordon Restoran’da piyanist ve şantör olarak sahneye çıkmaya başladı ve bu dönemde yöresel müzikle tanınan bir isim haline geldi.

1988 yılında Cinan Müzik şirketini kurdu ve Ayhan Alptekin, Cimilli İbo, Yasemin Yıldız, Recebim, Turan Şahin gibi birçok sanatçıyla birlikte çalışarak birçok albümün prodüktörlüğünü üstlendi. Taverna müziğindeki başarılarıyla bilinen Zihni Cinan, 1991’e kadar 7-8 albüm çıkardı.

1995 yılında Karadeniz FM‘i kurarak, Karadeniz müziğinin tanıtımına önemli katkılarda bulundu ve radyo, Türkiye genelinde popülerliğini hızla arttırarak ilk 5-10 radyo arasına girmeyi başardı. 2005 yılında ise Karadeniz TV’yi kurarak, Karadeniz’in dünyaya tanıtımına öncülük etti.

Karadeniz kültürünü ve müziğini Avrupa’daki hemşehrilerle buluşturmak amacıyla yöre derneklerini programlarına çıkarttı ve “HAYDEN MEMLEKETE” diyerek bölge insanının doğduğu yerdeki kültürünü yaşatma misyonunu üstlendi.

Zihni Cinan, müzik, kültür ve medya dünyasına yaptığı değerli katkılarla anılmaktadır. Uzun bir ömür ve sağlık dileğiyle, emekleri için teşekkür ediyoruz.