Prof.Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil

Prof.Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil - 1Rize’nin Pazar ilçesinde doğan Prof.Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil , ilkokul eğitimini sırasıyla Vakfıkebir, Turgutlu ve Gediz’de tamamladı. 1980 yılında Ankara Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Ankara Tıp Fakültesi’ni kazanarak, 1986 yılında tıp doktoru unvanı ile mezun oldu. Uzmanlık ve zorunlu hizmet sonrası Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde doktora eğitimini 1994 yılında tamamlayarak, Harvard T.H. Chan Kamu Sağlığı Okulu’nda Beslenme ve Biyolojik Bilimler Departmanı’nda yardımcı doçent pozisyonunda kendi laboratuvarını kurdu. 2003 yılında profesör unvanını alarak, Genetik ve Kompleks Hastalıklar departmanının kurucu başkanı oldu. Halen bu görevi sürdürmektedir.

Harvard Üniversitesi
JS Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü,
Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi Başkanı,

TH Chan School, Moleküler Metabolizma Departmanı,
Harvard-MIT Broad Enstitüsü, Harvard Kök Hücre Enstitüsü
Joslin Diyabet Merkezi

MD, Ankara Universitesi
PhD, Harvard Üniversitesi

Profesör Hotamışlıgil’in araştırma çalışmaları yaygın ve karmaşık hastalıkların moleküler ve genetik temeli üzerine odaklanmaktadır. Araştırmaları, sağlık ve hastalıkta savunmada önemli ve uyarlanabilen yanıt sistemlerini belirlenmekte ve moleküler mekanizmalarını incelemektedir.

Profesör Hotamışlıgil immünometabolizma sahasını ortaya çıkaran ilk ve temel buluşları yapmış, hücre içi yapıların ve organellerin değişimi ve bu organellerin hem sağlıkta hem de hastalıkta oynadıkları rolü ortaya çıkarmış, endoplasmik retikulum ile metabolik biyoloji ilişkisini keşfetmiş ve bu fonksiyon için kritik molekülleri tanımlamış ve bu alanlarda birçok önemli katkısı bulunan uluslararası bir bilim insanıdır. Profesör Hotamışlıgil’in çalışmaları ayrıca hem yağ hem de protein menşeyli yeni metabolik hormonlarının tanımlanmasını ve onların eylem mekanizmalarının belirlenmesini sağlamıştır. Profesör Hotamışlıgil, kronik metabolik ve enflamatuar hastalıklara karşı yeni önleyici ve tedavi edici stratejilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını disiplinler arası bir çerçevede ve akademi-endüstri işbirliklerini de kullanarak geliştirmektedir. Bu programlar, bazıları şu anda klinik çalışma aşamasında ulaşmış, çeşitli ilaç geliştirme platformlarına öncülük etmiştir. Yayınladığı eserleri arasında 65.000’den fazla atıf alıp h indeksi 101 olan 200 makalesi ve pek çok patentle sonuçlanan çalışmalar bulunmaktadır.

Profesör Hotamışlıgil, eğitim döneminde Markey ve Pew Vakıfları ve Amerikan Diyabet Derneği’nden birçok burs ve ödül aldı. Kendisi Türkiye Bilimler Akademisi’nin seçilmiş üyesidir ve 2004 TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibidir. Profesör Hotamışlıgil’in bilimsel ödülleri arasında Amerikan Diyabet Derneği’nin Üstün Bilimsel Başarı Ödülü, Uluslararası Obezite Derneği’nin Wertheimer Ödülü, Vehbi Koç Vakfı Bilim Ödülü, Uluslararası Endokrin Cemiyeti’nin Roy Greep Üstün Araştırmalar Ödülü ve Uluslararası Danone Ödülü bulunmaktadır ve son olarak EASD-NovoNordisk Vakfı Diyabet Mükemmellik Ödülü’ne layık görülmüştür.