Haydar ÇEMBERCİ

Haydar ÇEMBERCİ 3 Mart 1936 yılında Rize’nin Çamlıbel Mahallesi’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Rize’de okuduktan sonra 1955 yılında Rize Fen Lisesi’nden mezun olup, aynı yıl İstanbul Üniversitesi’ne girmek ister. Ancak istediği bölümü kazanamaz. Bu arada kendine başka alternatifler düşünürken pilot olma arzusuyla İzmir’deki Hava Harp Okulu’na başvurur. 1956 yılında okula kabul edilerek Hava Harp Okulu’na katılır. Burada iki yıllık okul eğitimi sonunda “1958 Dönemi Hava Subayları” olarak mezun olduktan sonra İzmir Gaziemir’deki uçuş okuluna geçer.

Haydar ÇEMBERCİ - 1

Rize Lisesi öğrencileri Mayıs Genlik ve Spor Bayramı törenlerinde 1953. Ayaktakiler : 1. Atilla Kazmaz ( Çaykur Şube Müdürlüğü’nden emekli ), 2.Kervan 64 ( Emekli Kadiköy Başsavcısı ), 3.Rizvan Uzun ( Emekli Savcı ), 8.Anıl Başar ( Muhasebeci ). Oturanlar : Kenan Vardal ( Noter ), Tuncay Mataracı ( Gümrük ve Tekel Eski Bakanı ), Tekin Köseoğlu ( Muhasebeci ), Haydar Çemberci ( Emekli Albay ), Y.Yıldırım ve yarı ayakta duran Şükrü Vanlı ( Muhasebeci )

“Pilot Adayı Subaylar” olarak dört gruptan birinde görev alır ve sırayla uçuşa başlarlar. Sıra Haydar Çemberci’ye geldiğinde uçuş saatleri 60’a ulaşmıştı. Durum böyle iken ABD tarafından Türkiye’ye 2 kişilik bir kontenjan olanağı doğar ve bu iki kişiden biri olma şansını yakalayarak 1959 Haziran ayında Amerika’ya uçar.

İlk eğitim yerleri dil öğrenimi için San Antonio Texas Okulu olur. Burada diğer arkadaşı ile beraber altı ay dil eğitimi alır. Kurs bitiminde arkadaşı ile uçuş eğitimi için farklı yerlere gönderilirler ve arkadaşından ayrılır. Haydar Çemberci, Bainbridge Georgia’da iki ayrı tip uçakla toplam 130 saatlik eğitim uçuşunu yaklaşık beş ay içinde tamamladığında tarih 1960 yılı haziranıydı.
Buradaki eğitim tamamlanınca  Crag-Alabama Üssü’nde de 118 saatlik Temel Uçuş Eğitimi’ni tamamladıktan sonra 18 Kasım 1960 tarihinde elli kişilik karma bir grupla beraber törenle pilot brövelerini takarak mezun olurlar.

Arkadaşı ile geldiği Amerika’daki eğitim son aşaması atış eğitimidir. Bu eğitimi almak için Haydar Çemberci ve arkadaşı Luke Hava Üssü’nün bulunduğu Arizona’ya giderler. Buradaki eğitimde havadan yere bomba, roket ve makineli top; havadan havaya top ve füze atışları yaparlar. On beş kişi içinde ikinci olan Haydar Çemberci, eğitimini başarılı bir şekilde tamamlar.
Amerika’da 1959-1961 yılları arasında geçen yaklaşık 22 aylık yoğun eğitim süresi sona erince yurda dönme vakti geldi. Arkadaşı ile Newyork’a giderler ve buradan da uçakla yeniden Türkiye’ye dönerler.

Haydar Çemberci, Merzifon Hava Üssü’ne atanır. 1965 yılına kadar burada görevi devam eder. 1961 yılından 1965 yılına kadar görevli olduğu Merzifon Hava Üssü’ndeki anılarını halen ilk günkü hatırladığını ifade eden Haydar Çemberci, burada hayatının iki önemli olayını yaşar. Bunlardan biri Rize Lisesi son sınıf öğrencisi olan Zarif Sabuncu ile 6 Aralık 1964 yılında nişanlanır. Diğer olay ise 1965 yılının mart ayında Merzifon Hava Alanı’ndan merkeze giderken bindikleri taksi, Samsun kavşağında bir kamyonla çarpışarak kaza geçirir. Bu kazadan beş kaburgasının kırılması ile kurtulan Haydar Çemberci, bu anıyı da unutamaz.
1965’te Merzifon’da son yılı bittiğinde Ağustos ayında Bandırma Hava Üssü’ne tayini çıktı. Bu arada nişanlısı Zarif Hanım’ın da okulu bitti. Hazırlıklar yapılarak nikâh ve düğünleri 1 Kasım 1965 yılında Rize’de gerçekleşir. Rize’den İstanbul’a sonra da Bandırma’ya geçerler. Bandırma’daki Üssü’ndeki görevi 7 yıl sürdü. Kızları İpek Bandırma’da dünyaya geldi.Görevli olduğu üssün ikinci filosuna ait F-5 uçaklarının ABD’den Türkiye’ye Atlas Okyanusu üzerinden uçarak getirilmesi görevini 1966 Aralık ayında başarılı bir şekilde tamamlar. Bandırma döneminin sonlarında  4 ay süreli Aerodinamik Kursu için yeniden ABD’ye gönderilen Haydar Çemberci, kurs dönüşünde İzmir’deki Çiğli Hava Üssü’ne Aerodinamik öğretmeni olarak atanır. 1972 yılına kadar süren bu görevden sonra da 1976 yılında Mons, Belçika’daki NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanlık Karargâhı’na atanır ve burada iki yıl görevli kalır.1978 yılında NATO’daki görevi sona erince bu kez Ankara’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı’na atanır. Meslek hayatının son 12 yılı Ankara Garnizonu’nda geçen Haydar Çemberci 1985 yılının haziran ayında Bypass ameliyatı geçirir.Kadrosuzluktan 1990 yılında emekli olan ve Ankara’da yaşamaya devam eden Haydar Çemberci’nin yıllar içinde kalbine  yedi stent takılmasına rağmen sağlığı yerindedir ve şikâyeti olmadığı için haline şükreder.