Ahmet KABİL

Ahmet KABİL - 1Rize’nin Merkez Yiğitler (Tekke) Köyünde 1938 (Resmi kayıtlarda 1942) senesinde dünyaya gelmiştir.Ahmet KABİL İlkokulu aynı köyde tamamlamıştır. Orta ve Lise eğitimini Rize Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesinde tamamlamıştır. (O zamanki adı Yapı Sanat Lisesi) 1966 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümden mezun olmuştur. Aynı yıl Trabzon 10.Bölge Müdürlüğünde Köprü Kontrol Mühendisi olarak göreve başlamıştır. İki yıl sonra Artvin-Rize-Trabzon-Giresun-Gümüşhane illerindeki karayolları şube şefliklerinin koordinasyonundan sorumlu bölge baş mühendisliğine getirilmiştir.

1967 yılında Saadet Dilek TÜRÜT ile evlenmiştir. Gaye, Arzu, Ümit, Murat, Vedat adında beş çocuğu, Emre MATARACI, Alara, Dilara KAYA ve Ahmet KABİL adında dört torunu bulunmaktadır.

1972 yılında karayollarından ayrılarak serbest mühendis müteahhit olarak çalışmaya başlamıştır. 1972-1991 yılları arasında Rize ve çevre illerde Karayolları Genel Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait birçok köprü, yol, konut ve bina inşaatının müteahhitliğini yapmıştır. Bunun yanında Küçük Sanayi Sitesi ve Pazar Melyat Çay Fabrikası gibi birçok kamu ve özel sektör binalarının inşaatının yapımını üstlenmiştir. Kendi köyünde 100 ton/gün kapasiteli özel çay fabrikasının üretim tesislerini kurmuş ve aynı zamanda ortağı olduğu bu fabrikanın yönetim kurulu başkanlığını da yürütmüştür.

1980-84 Yılları arasında Çaybank’ın ortağı olarak yönetim kurulu üyeliği, genel müdür ve yönetim kurulu başkan vekilliği yapmıştır.1966-91 yılları arasında birçok sivil toplum örgütünün de başkanlığını yapmıştır. İş hayatının yanı sıra siyasetle de yakından ilgilenmiş. Adalet Partisi’nden İl Belediye Meclis Üyeliği, İl genel Meclis Üyeliği ve 1977-80 yılları arasında Adalet Partisi Rize İl Başkanlığı yapmıştır.

1991 yılında Ahmet Mesut YILMAZ Bey’in desteği ile Anavatan Partisi’nden Rize Milletvekili seçilip, 2003 yılına kadar 19, 20 ve 21. Dönemlerde Rize milletvekili olarak TBMM de bulunmuştur. Milletvekilliği süresince Anavatan Partisi TBMM grup yönetim kurulu üyeliği, TBMM Milli Eğitim Komisyonu sözcülüğü, Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcülüğü, KİT Komisyonu, Çevre Komisyonu, Adalet Komisyonu üyeliklerinde bulunmuştur. Ayrıca birçok araştırma komisyonu üyelik ve başkan yardımcılığı yapmıştır.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk grubu üyeliği ve Uluslararası Başkanlık divanında saymanlık görevi yapmıştır. TBMM çalışmalarında mezun olduğu Yıldız Üniversitesi’nin isminin Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) olarak değiştirilmesinde ve askeriyeye ait Davut Paşa Kışlası’nın Yıldız Teknik Üniversitesi’ne kampüs olarak tahsisinde önemli rol oynamıştır. Bu çalışmalarının neticesinde dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından plaket ile ödüllendirilmiştir.

Ahmet KABİL - 3Ahmet KABİL - 5

Deneyimli bir mühendis ve siyasetçi olan Ahmet Kabil, Rimer’de bir konuşma yaparkenve Bülent KOÇ

Ahmet KABİL - 7