Özkan KOPUZ

Özkan Kopuz, riskli ve tehlikeli bir spor olan dağcılık sporuna Rize Verçenik Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile tanıştıktan sonra, hafta sonları günübirlik yürüyüşler yaparak başladı.
Aylar geçtikçe doğaya olan tutkusunun giderek arttığını belirten Özkan Kopuz, dağcılık serüvenini bizlerle paylaştı.

Kendini daha iyi tanımak, psikolojik sınırlarını öğrenirken geliştirmek ve yükseklere doğru yapacağı yolculuğun seyircisi olmayan dağcılık sporunun daha da derinliklerine dalmak için, kulübünün açtığı dağcılık kulüp eğitimlerine katıldı. Kulüp eğitimi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra ilk zirve tırmanışı olan Kaçkar Dağı zirve (3937m) tırmanışını yaptı. Her dağcının hayali hatta dağcı olmayan kişilerin bile hayali olan masmavi gölleri, yeşilin her tonunun barındığı, coşkulu dereleri, bin bir çeşit bitkileri ve hayvanları bulunan Karadeniz’in çatısı olan Kaçkar Dağı’na yaptığı başarılı zirve tırmanışı, hayatında yeni bir sayfanın açılmasına vesile olur. Sonrasında kulüp başkanının tavsiyesi üzerine Türkiye Dağcılık Federasyonun yaz dağcılığı, kış dağcılığı ve arama kurtarma olmak üzere 3 bölümden oluşan ve 3 sene sürecek olan dağcılık eğitimlerine başladı. Ülkenin farklı yerlerinde Erzincan, Niğde, Isparta, Trabzon ve son olarak Rize’de Kaçkarlar’da aldığı buzul eğitiminden sonra 3 sene süren dağcılık eğitimlerinde 70’in üzerinde not alarak dağcılık antrenörlüğüne katılma hakkını kazandı. Bu arada dağcılık eğitimlerine giderken spor tırmanışla tanıştı. Bir yandan dağcılık eğitimlerini tamamlamaya çalışırken bir yandan da spor tırmanış eğitimlerine başladı. İlk olarak Kütahya’da spor tırmanış temel eğitimini aldı. Bir sene sonra spor tırmanış gelişim eğitimini Sivas’ta başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra da spor tırmanış antrenörlük eğitimine katılmaya hak kazandı. Isparta’da açılan spor tırmanış eğitimini de başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra, Türkiye Dağcılık Federasyonu spor tırmanış 1. kademe antrenörü olarak ilk Samsun’da Türkiye Dağcılık Federasyonunun açtığı kursa antrenör olarak görev alan Özkan Kopuz, bir yandan kaya tırmanışı yaparak kendini geliştirdi bir yandan da Türkiye’de farklı dağlara çıkarak zirve tırmanışları yaptı. Kaçkar zirvesinden sonra 2. zirve kemerli Kaçkar (3562m) Dağı oldu. Sonrasında Rize il sınırları içerisindeki teknik bir dağ olan (3711m) Verçenik Dağı ve Türkiye sınırları içerisinde farklı şehirlerdeki birçok dağa tırmanış yaptı.
Yıllar içerisinde belli bir tecrübe edinerek dağcılık hayatına devam eden başarılı sporcu, 2018 yılında İran’da Tahran şehri sınırları içerisinde bulunan ve 5671 metre yüksekliği ile Orta Doğu’nun en yüksek dağı olan Demavend Dağı için, Erzurum Palandöken’de 1 ay süren antrenmanın ardından yola çıktı. 5 gün süren tırmanışın ardından başarılı bir zirve yaparak, 3000’lik dağlardan sonra 5000’lik dağlara geçişin ilk adımını atmış oldu. 2019 yılının Haziran ayında İran’da üçü 4000’lik, biri 5000’lik ve Gürcistan’da 5000’lik dağ zirve tırmanışlarının antrenmanı olarak (3937m) Kaçkar zirve tırmanışı ve Van’da bulunan (4058m) Süphan Dağı tırmanışlarını gerçekleştirdikten sonra 2019 Temmuz ayında İran’a doğru yola çıktı. İlk zirvesi önceki sene yaptığı (5671m) Demavend Dağı oldu. Başarılı tırmanışın ardından Tahran’dan Tebriz şehrine geçerek (4811m) Sabalan Dağı tırmanışını da tamamladı. Sonrasında heyecanla beklediği, Türkiye’den çok az sayıda tırmanış yapılan teknik bir rotaya sahip olan 4850 metre yüksekliğindeki muhteşem Alam-Kuh Dağ’ı için Hazar Denizi’nin kıyısına doğru yola çıkan Özkan Kopuz, İran Dağcılık Federasyonu binasına izin belgesi için parayı yatırdı. Sonra üç gün boyunca 20 kg kamp yüküyle tırmanarak, 4000 metredeki ana kamp alanına çadırlarını İranlı iki arkadaşıyla birlikte kurdu. Üç sene süren eğitimleri bu dağ içindi. Türkiye’deki dağcı arkadaşlar, antrenörlerim bile bu riskli, tehlikeli ve her noktası ölüm saçan dağ için kendisinden başarılı bir tırmanış haberi bekliyorlardı. 4000 metre kamp alnında 2 gün dinlendikten sora gerçekten yorucu bir zirve tırmanışı için sabah 03.00’te yola çıktılar. 12 boy ip açarak, 8 saat zorlu bir tırmanış ve 5 saatlik bir inişle ana kamp alanına döndüler. Bir yandan sevinç duyarken bir yandan da oraya tırmanırken ölen onlarca kişinin anıtını görmek sevinçlerine gölge düşürmüştü. 7 günün ardından şehre inip mutlu haberi duyurduğunda, Türkiye Dağcılık Federasyonu sayfasında Alam-Kuh Dağı’na tırmanan Özkan Kopuz yazısını görmek, tüm yorgunluğunu üzerinden alır. Ardından tekrar 4600 metre yüksekliğinde bulunan Siag Sangha tırmanışından sonra 25 gün üzerine Türkiye’ye döndü.
Bir hafta dinlenmenin ardından Gürcistan’da bulunan (5056m) Kazbek Dağı zirvesinde Türk bayrağımızı dalgalandırdı. Sıradaki hedefi sponsor bulduğu takdirde 2020 yılında başlayacağı Asya’nın farklı ülkelerinde bulunan 5 tane 7000 metrelik dağlara tırmanarak kar leoparı ödülünü alan dördüncü Türk dağcı olmaktır.